Elise in Wenen - blog


Week 1.
Dezelfde zaterdag als dat ik aankom in Wenen, ga ik naar de studio om de ontwerpers te bezoeken. Ze zijn druk bezig want ze hebben veel deadlines voor de boeg, maar zijn niet te beroerd om mij te verwelkomen en wat dingen uit te leggen. Ook krijg ik te horen wat mijn ontwerpopdracht is voor de komende dagen. Op maandag komt er transport voor Stilwerk, een groot gebouw waar we een expositie opzetten. Van te voren kijken we alle spullen na, schuren we alles en maak ik een nieuwsbrief met het programma Mailchimp.
Het opzetten van de expositie is erg leuk om te doen, ik zie met wat een precisie ze naar hun tentoonstelling kijken. Ook dinsdag werken we hard door, en savonds is de opening. Ik wordt aan allerlei mensen voorgesteld en de ontwerpers hebben eten gekookt. Door alle drukte heb ik niets meer kunnen doen voor mijn eigen ontwerp opdracht.
Woensdag worden de ontwerpers gebeld door een blad prima donna, die twee modellen met valentino kleding willen fotograferen in de expositieruimte, tussen de spullen. De ontwerpers willen weigeren, maar kunnen niet. Ze weigeren vooral om de reden dat het straks gepubliceerd wordt met mensen in de expo die ze niet kennen, terwijl het idee van de expo is, dat de projecten de acteurs zijn. Ik ben degene die naar Stilwerk gaat om bij de fotoshoot te zijn. Die vrijdag en zaterdag ben ik bij het helpen van de workshop, er zijn 5 mensen die een lamp van de ontwerpers willen maken.

Conclusies week 1:
- de ontwerpers doen vooral mee aan competities, maar wel competities die bij hun passen en het werk waard zijn.
- Sommige dingen proberen ze te weigeren, als een shoot niet bij het concept past, zal het verkeerd worden geinterpreteerd.
- We zijn tot nu toe vooral beziggeweest met reproductie en exposities, datgene dat na het ontwerpwerk komt.
- Het is leuk om je ontwerp samen met mensen te maken in workshops, samen bezig zijn en mensen dingen te leren. Daarentegen ben je er heel veel tijd aan kwijt.
- De projecten die ze gemaakt hebben staan altijd in hun studio, er is geen externe opslag, tenzij iets naar een expositie gaat. Zo kunnen ze de spullen gewoon gebruiken maar het neemt ook veel plaats in beslag.
Week 2.
Maandag kreeg ik de opdracht een ontwerp dat al eens in rhino is gemaakt, beter te definieren in SolidWorks. Ik ben hier dinsdag al ongeveer klaar mee, maar er is geen tijd om naar het ontwerp te kijken. Woensdag is er geen tijd om me een opdracht te geven, dus leer ik mezelf Rhino aan. Ik wordt erg veel op mezelf gelaten. Op donderdag pakken we spullen om naar Vorarlberg te vertrekken. De ontwerpers doen een klein Europarondje van een week, met overal zowel familiebezoek als een afspraak. In Vorarlberg bezoeken we een metaalbedrijf dat producten aan het ontwikkelen is voor een wedstrijd. Ze hebben 8000 euro om te besteden aan een prototype. De ontwerpers bekijken ieder detail van de prototypes en leggen de plannen zo duidelijk mogelijk aan de producent uit. Ze maken zoveel mogelijk 3D tekeningen van hun plannen en printen ze desnoods in 3D, zodat het bedrijf geen eigen invloed kan uitoefenen. Dan wordt mij uitgelegd wat ik de komende week kan gaan doen en krijg ik de sleutels van de studio.
Ook hadden ze de grootste moeite een pakket te versturen met een lamp erin. Er is 1 galerie in Wenen die de lampen verkoopt en dit keer was er iemand uit Belgie die het thuis wilde laten sturen. Het pakket is 15 centimeter te groot om via het postkantoor in Wenen verstuurd te worden en wordt dus meegenomen naar Duitsland om het vanuit een vriend die een contract met UPS heeft te laten versturen.

Conclusies week 2.
- Ik ben veel op mezelf gelaten. Ik ga vanaf nu proberen ideeen aan te dragen om in deze tijd te doen, zoals een concept uit te denken dat makkelijk uitgevoerd kan worden.
- Lever je idee zo kant er klaar mogelijk aan bij een producent en probeer zo dicht mogelijk op het proces te zitten.
Week 3.
Het architectuurproject voor de Caritas is aan mij om beter te definieren. Ik ga dus op zoek naar een goede onderbouwing voor hun project en veel inspiratiebronnen. Ik fiets naar de plek toe en maak veel foto's, maar kijk ook of er veel scholen in de buurt zijn, wat er verkocht wordt in de buurt, wat voor mensen er waar werken en welke kleuren de gebouwen hebben. Verder zoek ik architectuur- en designblogs af om tot inspiratie en tot een verhaal te komen. Ik zoek uitgebreid naar etensprojecten en eating design, zoals bijvoorbeeld Fisher & Paykel projecten en die van Marije Vogelzang. Ik zoek hoe je mensen, zowel jong als oud, kunt betrekken bij een educatieve manier van koken en interactie tussen de personen. Ik vind producten en interieurs die mensen samenbrengen en mensen aansporen. Na drie dagen heb ik een flink concept en een duidelijk verhaal. Ik besef me hoeveel impact interieurarchitectuur kan hebben en begin het te 'begrijpen' en te waarderen.
Verder leer ik mezelf deze week aan om renderings te verbeteren in Solid Works. Ik kijk veel verschillende tutorials over het opzetten van een kamer om lampen in op te hangen en lichten voor elkaar te krijgen. Ik kom erachter dat Rhino een beter programma is dan Solid Works om een omgeving op te zetten. Solid Works is naar mijn mening beter voor producten. Op vrijdag zijn er flink wat communicatieproblemen maar ik ontmoet de ontwerpers weer in de studio.
En wordt naar mijn researchproject gekeken en zeer goed gereageerd, erg positief en ze kunnen het goed gebruiken. Voor het SolidWorks project is minder goede reactie. Er wordt gereageerd dat ik het vooral als opdracht voor mezelf moet zien en dat de deadline nog ver weg is. Dat ik ermee door moet gaan maar vooral moet oefenen met het renderen.

Conclusies week 3. - Ik kan mezelf wel redden als ik research moet doen, ik zet hoofdstukken op voor mezelf en ga naar bibliotheken en struin internet af.
- Communicatie is nog een beetje een probleem, vooral de man van de ontwerpers heeft een flink pantser om zich heen en vertelt mij niet snel iets.
Week 4.
Op maandag krijg ik een nieuwe opdracht. De ontwerpers krijgen zelfontworpen schoenen in ruil voor een huisstijlontwerp voor de schoenmaker. Dus het is aan mij om een onderzoek te starten in leer, vlechten, weven en schoenen. Ik begin op internet, maar merk dat ik niet snel dieper in de materie kan duiken. Op dinsdag ga ik naar twee bibliotheken en duik de boeken in. De eerste bibliotheek is van de Universiteit Angewandte, de kunstacademie hier. Ik leg uit dat ik Erasmusstudent ben en ik mag de boeken lezen die ik wil. Daarna ga ik naar de centrale bibliotheek van Wenen. Ik lees veel Duitse boeken en raak specifieker. Op donderdag ga ik naar een bibliotheek speciaal voor mode, ik ben er de enige. Het is een woonkamer met hoge boekenkasten aan de muren en er is een vrouw die zoveel mogelijk boeken voor me pakt als ik nodig hebt.
Daarnaast probeer ik me te verdiepen in Fonts, het is lastig om een font te kiezen voor een huisstijl voor een bedrijf. Fonts zijn deels smaakgevoelig, deels al gebruikt voor sommige bedrijven. Er gaat een nieuwe wereld voor me open, ideeen achter fonts. Verder heb ik nog een andere opdracht gekregen, de inrichting voor winkeletalage waarvoor de ontwerpers de winterinrichting hebben gedaan. Ik bezoek de winkel en vraag naar de mogelijkheden, er is geen budget. Ik bedenk een concept gericht op zomer en zoek inrichtingen van winkels waarover goed is nagedacht, als inspiratie.Week 5.

Op woensdag zal er een belangrijk diner in de studio plaatsvinden. Om geld te verzamelen voor een nieuw project dat ze willen gaan beginnen zetten ze al hun producten in hun studio ten toon en koken ze een viergangendiner voor een 20tal uitgenodigde gasten. Veel producten worden deze avond ook voor een lagere prijs verkocht. We werken aan het opknappen van de studio, de keuken wordt geverfd en we bouwen een keukenblok. We bouwen een nieuwe wasbak in en ik leer over de aansluiting hiervan. We zoeken foto's en tekeningen uit die verkocht kunnen worden, laten ze drukken, kopen fotolijstjes en doen inkopen voor het eten. Donderdag werk ik verder aan de huisstijl voor de schoenmaker, deze komt savonds langs om te zien of ze het overal mee eens is. Op vrijdag kwam Jeroen Junte langs in de studio om een interview af te nemen van de ontwerpers. Dit was een hele verrassing voor mij en heb ook nog een kort gesprekje met hem gevoerd over product design onderwijs. Hij wist niet dat er ook product design op WDKA werd gegeven, dat heb ik hem even verteld!!

Week 6.
Op maandag en dinsdag werk ik aan de publicatie ordner. Ik scan artikelen in uit tijdschriften en zoek blogs af met goede artikelen. Ik plaats alles geordend in een document en maak de bronvermelding zoals ik dit geleerd heb bij algemene theorie. Dan begin ik met een ontwerp voor de voorjaars etalage van de kledingmaker Wäscheflott. Ik doe onderzoek naar de Dandy, de goedgeklede man met heftige patronen en kleuren. Ik maak een concept over wind, warmte en vogels. Het zou tof zijn als we alle kleding konden laten zweven en eventueel met een ventilator laten wapperen. Ook ontwerp ik een luchtballon, vliegers en vogels. We willen de vogels maken op origami-wijze, van papier maar dat blijkt Hermes op dit moment ook al in hun etalage te hebben. We verzinnen dus de luchtballon, vliegers en vogels te beplakken met reststoffen. Dus we kijken welke reststoffen er zijn en welke geschikt zijn en nemen mee wat we nodig hebben. Ik begin met het beplakken van de vogeltjes.

Week 7.
Ik beplak de vogeltjes, vliegers en luchtballon, wat veel tijd kost maar de ontwerpers stellen me gerust dat ik de tijd mag nemen om precies te kunnen zijn. Op dinsdag en woensdag gaan we naar de winkel en beginnen we met de etalage. We gaan vaak buiten staan om te zien of het naar ons zin is. Alle kleding hangt aan touwtjes en het is een flink precisie werkje.
Week 8.

We begonnen met hun eerste interieurproject. Voor een kantoor hadden ze een tafel van 17 meter lang gebouwd, die we dus ter plekke hebben geinstalleerd. Alleen de vloer bleek ongelijk dus hebben we met een laser de bovenkanten van alle panelen gelijk gezet. Een flink karwei maar de voldoening van de ontwerpers was gewoon voelbaar. Ze willen dit soort opdrachten vaker gaan doen omdat het een goed inkomen geeft.
Week 9.

Ik kreeg de opdracht een fietsenhanger/standaard te ontwerpen voor in huis, die mensen zelf kunnen maken. In een tijdschrift zou de handleiding gepubliceerd worden. Heb wat research gedaan en tekende zo'n 30 voorstellen uit, die we met zijn vieren vervolgens uitgebreid doorberedeneerden. Er werd geluisterd naar mijn mening en we zaten soms met zijn tweeen een uur te tekenen. Uiteindelijk heb ik er een gebouwd, gefotografeerd en de handleiding getekend en over een paar weken verschijnt hij in het tijdschrift.


Week 10 & 11

Een opdracht waar ik de komende weken mee bezig zal zijn is hun project Collective Furniture. Ze zijn bezig een community en een website op te bouwen waar mensen ideeen en schetsen kunnen posten voor een ontwerp. Het product moet een "workbench" worden, een bureau waaraan je je hobby ook kunt uitoefenen. Ik ben nu onderzoek aan het doen in de geschiedenis van het bureau maar ook de huisnijverheid en daarbij vul ik een pinterestbord op categorie, met daarbij uitleg in het Duits. Met dit pinterestbord hebben de mensen een basis waarvandaan ze ideeen kunnen bedenken. De website wordt over een maand gelanceerd en tijdens Vienna design week in september zullen er workshops zijn voor bezoekers om mockups te maken.


Week 13

Deze week bereiden we ons voor op de expositie in Graz die we in het weekend zullen houden, het is daar Designmonat. We zullen in het Kunsthaus een lamp maken van gebogen hout. Ik krijg de opdracht een lampenkap te gaan zoeken, het liefst een 'crappy one' en daarnaast ook een goedkope pan, en nog wat andere onderdelen die we kunnen gebruiken voor het bouwen van de lamp. In de deksel van de pan die ik vind, boor ik een groot gat, wat flink veel moeite kost en ik leer hoe je deze het beste aansluit om de stoom uit de pan te geleiden. Verder krijg ik deze week de opdracht om afbeeldingen te zoeken voor de interieuropdracht, voor verschillende onderdelen. Zo zoek ik inspiratie voor een lounge, voor het bargedeelte, voor akoestische panelen en nog veel meer elementen die we zullen ontwerpen in een kantoorruimte. Op zaterdag gaan we naar Graz en ik leer hoe het hout buigen werkt en hoe ze publiek betrekken bij hun performance. Het duurt wel lang maar het is heel interessant. Het is ook super om Graz te leren kennen en het Kunsthaus daar te zien. Als we klaar zijn met de lamp, kopen we wat eten en hangen dit ook in een van de stoombuizen. Mensen die we hebben leren kennen eten met ons mee.
Week 14

Op maandagavond is er in het MAK (museum voor toegepast kunst) de opening van een nieuwe permanente expositie, over design. Er staat ook werk van de ontwerpers, maar helaas kunnen ze zelf niet, dus ben ik voor hen gegaan. Er stonden ook wat Nederlandse spullen tussen. Het was erg interessant en ik heb weer wat mensen ontmoet. Ik sprak Katharina Mischer en Thomas Traxler aan, twee ontwerpers wiens werk mij erg aanspreekt, en ik vraag of ik eens langs mag komen in hun studio. Ik mag op vrijdagmiddag een uurtje langskomen en dit was weer een interessante ervaring. Ik krijg deze week de opdracht om verder na te denken over de interieuropdracht. We discussiëren veel over wat we gaan ontwerpen en komen uiteindelijk met toffe ideeën. Ik draag steeds ideeën aan door schetsen te maken en 3d tekeningen op de computer te maken. Op donderdag hebben ze de presentatie van de ideeën en we bereiden 3D tekeningen voor, vooral in Rhino, en ik maak een maquette. Dit had ik nog nooit gedaan maar het viel me niet tegen. Ik ga ook op bezoek bij een stoffeerder, bekijk kleuren en vraag naar een offerte. Ondertussen ben ik bezig met het organiseren van een expositie in Amsterdam, in het Vondelpark. De ontwerpers hadden het project bedacht en ik heb de organisatie van hen overgenomen. Ik wil leren hoe je aanspraak kunt doen op subsidies. Ik vertaal veel teksten en concepten in het Nederlands en stel begrotingen samen, ondertussen skype ik met contactpersonen in Amsterdam. Ook wil ik een bijdrage leveren aan de posters en website van de expositie.
Week 16
Week 17