Open design blogOnderwerpen van deze blog
Inleiding
Sensor Journalism
Project omschrijving
Belangrijkste bronnen
Onderzoek
Ideeen
Concept
Reflectiedocument

Inleiding
"Within this quarter, I want to create an open tool that connects relations between hardware and software, to improve people's opportunity to share their opinion and to inform each other. I want to take up for an urgent subject of which lots of people are daily involved in."

Sensor Journalism
"While lots of events are being recorded nowadays, there is a lot of news in the world. Tools like Google Glass, space sensors and drones touch ones privacy and fetch data, that sniff out stories. Media filter are necessary to get through the amount of news. Tools like Google Flu Trend forecast social media users' actions, by translating viral opinions. Networks like the semantic web chain different topics. How can I design a tool through which citizens can report? What does open design mean for news, media and society?
Projectomschrijving
1. Onderzoeksvraag
"Wat voor tool kan ik ontwerpen om gebruikers nieuws te laten rapporteren?"
2. Probleem
Nieuws gaat niet met de ontwikkelingen van technologie mee.
3. Doel
Nieuwe manieren vinden voor het rapporteren en publiceren van nieuws. In dit project wil ik een kit ontwerpen dat burgers kan helpen nieuws te verzamelen. Door burgers mee te laten werken aan het verzamelen van nieuws en informatie, kunnen ze hun mening laten horen en krijgen inzicht in het rapporteren van nieuws.
4. Kader
Voor de minor Open Design wil ik experimenteren binnen een klein kader en het persoonlijk houden. Voor mijn afstuderen wil ik een breder bereik opzoeken en het door de burger gewonnen nieuws gieten in een kader voor de krant. Hierbij wil ik samenwerkingen zoeken met het VPRO medialab.

Relevantie
Kijkend naar het grotere geheel, beïnvloeden drones het besef over de controlemaatschappij en verlangt de prosumerende burger naar openheid en democratie. Door sociale media en apps is het delen van informatie al viraal geworden, maar hoe ver is de hardware wereld hierin? Door de burger handvatten te geven met behulp van bijvoorbeeld de Google Glass, krijgen ze regie over het rapporteren van alles wat er in hun omgeving gebeurt.


Belangrijkste bronnen
1. Smart Citizen Kit
Smart Citizen Kit, ontwikkeld door Waag Society en Fablab Barcelone, meet twee vervuilde gassen in de lucht, de temperatuur en luchtvochtigheid, omgevingslicht en geluid. Het is een open source package die linkt naar een online database. Deze Kit speelt in of de groeiende vraag van burgers naar de kwaliteit van hun habitat. Er ontstaan nieuwe relaties tussen burgers, wetenschappers en beleidsmakers en stedelijke vraagstukken kunnen vanuit verschillende perspectieven worden aangedragen, beargumenteerd en onderbouwd.

Ik vind dit een interessant project, omdat het koppelingen legt tussen burgers verschillende experts, maar ook de burger handvatten geeft om hun eigen leefomgeving te meten. De betrouwbaarheid van de gemeten data is hoog, maar daarentegen vind ik dit project te functioneel en niet open genoeg voor de gebruiker.


2. Harass Map
Deze app gelinkt met database is een tool om Egyptische vrouwen sexuele intimidatie te laten alarmeren. Daarnaast geeft de online database de mogelijkheid om het grotere geheel te zien, en te ontdekken waar in Egypte het voor vrouwen minder veilig is. Dit is geen hardware kit met sensors, maar enkel een app.

Ik vind de urgentie van dit project erg duidelijk, het alarmeren van onveilig gevoel is relevant voor deze tijd in Egypte. Daarentegen is de betrouwbaarheid van deze tool bevraagbaar en wordt de fantasie van de burgers niet geprikkeld.


3. Cicada Tracker
Deze Sensor Kit is een tool om de opkomst van sprinkhanen duidelijk te maken. Verschillende burgers aan de Oostkust van Noord-Amerika hebben zo'n Arduino Kit en laten deze kit tracken hoeveel sprinkhanen er in de buurt gezien worden. Door de grotere database is te achterhalen waar in Amerika veel sprinkhanen opkomen.

Ook in deze kit zie ik zeker potentie, het voorspellen van de opkomst van sprinkhanen is in Amerika een goede methode. Het nadeel alleen van deze kit vind ik dat het puur functioneel blijft, dus niet zozeer open naar de gebruiker toe. De gebruiker blijft de pion en heeft geen verdere inbreng. Daarbij is het een erg lange termijn methode en gaat mijn voorkeur uit naar snelle resultaten.

4. Ebru Kurbak
"The Knitting Radio" en "News Knitter"
Ebru Kurbak onderzoekt datavisualisatie met behulp van textielen. Haar project The Knitting Radio is een trui gebreid met geleidend draad, gekoppeld aan een Arduino transmitter, om gebruikers te laten communiceren via radiogolven. Haar andere project News Knitter is een manier om nieuws te filteren, om te zetten in een patroon en te visualiseren in breipatronen. Het eerste project is dus een manier om informatie te verzamelen, terwijl haar tweede project een methode beschrijft om informatie te visualiseren.

Ik vind beide uitgangspunten van Ebru Kurbak erg interessant, terwijl The Knitting Radio (de verzamelaar) veel socialer gerelateerd is. Het richt zich op de protesten in Istanbul, waarbij mensen niet zomaar alles kunnen zeggen. De radio geeft burgers de mogelijkheid onderling contact te zoeken, verborgen in een trui. Daarentegen vind ik deze manier wel erg "crafty", er word zoveel gedaan met textielen en transistors. Bij The News Knitter vind ik het het interessante hoe ze een patroon uit het nieuws vertaald. Een visuele vertaling kan burgers aantrekken te participeren en hun patroon uit te leggen aan anderen. Daarnaast is nieuws een erg korte termijn-ding en kan zo'n patroon elk moment veranderen.


5. Qshi Wu
"F_K_Shima"


Deze Master Thesis van Kaichu Wu gaat over het ontstaan van misleidende informatie, ookwel "disinformation". Na de ramp van Fukushima in Japan, begonnen bewoners van buurtlanden te protesteren uit angst voor nucleaire oorlog. Dit was gebaseerd op misleinde informatie die nucleaire bommen probeerde te linken aan het nuclaire power plant ongeluk.
"I started to wonder that disinformation of nuclear power might be more dangerous than nuclear radiation, especially in the democratic society, everyone has te power to decide our future."
Het doel van het master onderzoek van Wu was de negatieve impact van disinformatie te reduceren.
"Disinformation is false information which is intended to mislead, especially propaganda issued by a government organization to a rival power or the media." Oxford Dictionary.
Met zijn design wilde Wu het vraagstuk opbrengen dat we ons vaak niet bewust zijn van de misleidende informatie die we consumeren, wat onze houding tegenover allerlei soorten vraagstukken zou kunnen beinvloeden.
Zie hier de volledige thesis op issue: F_K_Shima

6. Bellingcat
By and for citizen investigative journalists
Eliot Higgins is de oprichter van Bellingcat, een open source organisatie die door middel van media materiaal data en locaties achterhalen. Zo hebben ze veel onderzoek gedaan in de MH17. Kort na het neerhalen van MH17 werden op sociale media foto's en video's geplaatst waarop een Buk-lanceerinstallatie te zien zou zijn in de buurt van de rampplek van vlucht MH17. Met gebruik van een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen en technieken is het Bellingcat MH17 onderzoeksteam erin geslaagd om van deze opnames de exacte locatie te achterhalen en van veel opnames het tijdstip te schatten.

7. Big data for humanity
Waag - Mieke van Heeswijk
Hij begint terecht met de constatering dat we leven in een wereld waar heel veel geld geïnvesteerd wordt in innovatie van wapens en heel weinig in innovatie van vrede. Dit is de tijd van Big Data - mensen creëren massa's informatie iedere dag via mobiele telefoons, door digitale toepassingen zoals webwinkels en sociale netwerken. Big Data worden vaak beschreven als een brandstof voor zowel innovatie als voor de groei van onze economie. En relevant op vele gebieden, zoals de financiële markten, gezondheidszorg en milieu. Zouden we deze ook kunnen integreren in andere velden? "Big data leggen een aantal prachtige claims. Met Big Data kunnen wij bijvoorbeeld met 90 procent nauwkeurigheid de hoogte van gezinsinkomens voorspellen door de frequentie van gebruik en de hoeveelheid mobiele telefoons. Data mining van online conversaties over werk kan pieken in de werkloosheid voorspellen."

8. Eric Raymond, The Cathedral and the Bazar.
"No quiet, reverent cathedral-building here - rather, the Linux community seemed to resemble a great babbling bazaar of diering agendas and approaches (aptly symbolized by the Linux archive sites, who would take submissions from anyone) out of which a coherent and stable system could seemingly emerge only by a succession of miracles.
(..)
Treating your users as co-developers is your least-hassle route to rapid code improvement and effective debugging."

9. Introduction to participatory journalism - Dan Gillmor July 2003
Dit artikel is geschreven door een van de vroege voorstanders van burger journalistiek en stichtte de organisatie Center for Citizen Media. In dit artikel legt hij uit wat het publiek kan gaan betekenen voor de toekomst van nieuws en informatie.

People are combining powerful technological tool and innovative ideas, fundamentaly altering the nature of journalism in this new century. There are new possibilities for everyone in the process: journalist, newsmaker and the active "consumer" of news who isn't satisfied with today's product. Doordat websites zoals Google door middel van een computer algoritme zoekopdrachten van gebruikers personaliseert, ontstaat een nieuwe trend: "news a la carte", maar zou het personaliseren van nieuws nu wel leiden tot een groter begrip voor een democratie? En hoe kunnen gebruikers zelf hun nieuwsfilter bouwen, of zelf invloed uitoefenen op nieuws? Hieronder de link naar het artikel:

We the Media.pdf
Onderzoek
Geinspireerd door de onderzoeksmethoden van Bellingcat ben ik de media ingedoken voor een soortgelijke 'vermissing' en zo kwam ik uit bij de recente vermissing van het vliegtuig van Asian Airlines. Al snel vond ik visualisaties en data van de omstandigheden van het tijdstip van vermissing.

Infrared (10.8 micron) image for 2332 UTC, about 8 minutes after the aircraft disappearance. The image shows conclusively that the aircraft had been flying through deep convective shower and thunderstorm activity prior to the disappearance time.

300 mb chart for 0000 UTC as a base reference for flight level conditions. Gridded wind barbs are objectively analyzed estimates from raw data.

Twee dagen near vermissing warren er op www.weathergraphics.com al allele afbeeldingen the zien van de weersomstandigheden op het tijdstip van vermissing. "Based on the available data and a close correlation of thunderstorm activity at the last received location, it appears that weather was a factor, or was a compounding factor. The most likely hazard, if weather was a factor, appears to be icing. This is only an assessment of best available meteorological information, and is not a final determination on the cause of the incident."


Ideeen

Door het begrip "citizen science" kort te bestuderen, kwam ik erachter dat er allerlei projecten geweest waarbij burgers zelf nieuws konden vergaren, zoals het tellen van vogels in de achtertuin.Fysiek meetproduct
Ik wil graag een fysieke, simpele tool ontwerpen waarmee burgers hun eigen nieuws kunnen vergaren. Door het een simpel product te houden en het ook als kit te verstrekken, leren gebruikers over het vertalen van data in relevant nieuws van vele gebruikers.

De invloed van de gebruiker
Voorgaande projecten/bronnen laten zowel manieren van informatie winnen als informatie verwerken zien, ieder op een verschillende manier. Aan de ene kant zou ik graag een Kit of systeem willen ontwerpen waarmee burgers bepaalde informatie kunnen uploaden, een functionele tool die betrouwbare resultaten op levert. Aan de andere kant zou ik het project opener willen maken en de gebruiker het proces laten beïnvloeden, welke hierentegen mogelijk minder betrouwbare informatie kan opleveren. Ik verkies de input van de gebruiker boven de pure informatiewinning, waarin de burger slechts als pion kan worden beschouwd.

Data vertalen
Doordat nieuws op zichzelf korte termijn is, doordat het lokaal en actueel is, kan een database of patroon snel veranderen, en laat op deze manier de snelheid van verouderende data zien. Hoe open
Als ik met mijn sensor tool bepaal wat burgers ermee moeten meten, is dit erg begrensd. Om het meer open te maken, zou het beter zijn deze niet te bepalen en aan de gebruikers over te laten.

Bij het eerste voorbeeld is een kastje te zien met klokjes erin, bij het tweede voorbeeld een kastje met pinnetjes erin en op het derde voorbeeld is een plattegrond te zien, waarop gepind kan worden. Door een kleine actie kunnen burgers hun nieuws op een fysieke manier posten, als metafoor voor het posten op social media. Deze simpele acties bij veel personen leiden tot een overzicht op een online database. Als ik een tool ontwerp voor specifieke resultaten, zijn gebruikers erg gelimiteerd aan dit onderwerp en dit nieuws. Ik kan hen de mogelijkheid geven zelf hun mening te uiten door middel van een recorder.
Concept
Na een goed gesprek met Alice en Astrid heb ik besloten de fysieke kit te laten rusten en meer te focussen op de functionaliteit van het posten van journalistiek. Ik ben aan het experimenteren met foto's uploaden in Google Maps, zie op onderstaande link:
Maps

Ik zou me voor kunnen stellen dat mensen foto's en meningen uploaden op deze kaart, zodat deze verbonden worden met hun leefomgeving en locatie. Ze zouden bijvoorbeeld Charlie Hebdo foto's kunnen uploaden die ze zelf getekend hebben. Hieronder een screenshot van alle uploads met coordinaten op de database.Reflectiedocument

Open Design


Open design groeit in een cultuur van transparantie en het delen van kennis, en wordt bepaald door zowel sociale als technologische ontwikkelingen. In de hardware is een belangrijke ontwikkeling de digitale fabricatie en in de software wordt kennis al jaren online gedeeld. Daarom mijn definitie van open design:

Open design is het ontwerpen van producten, systemen of diensten door gebruik van het delen van informatie, kennis en process met gebruikers, en hen in ontwerp te laten participeren.

Als product designer zie ik niet alleen potentie in gebruiksvoorwerpen, maar vooral ook in campagnes, diensten en systemen en streef ernaar tools in de breedste zin van het woord te gebruiken. Het afgelopen kwartaal heb ik mij vooral willen focussen op de deling van kennis en na het lezen van een artikel in Wired raakte ik geïnspireerd in de raakvlakken tussen open design en journalistiek. Terwijl allerlei gebeurtenissen tegenwoordig opgenomen kunnen worden, is er veel meer nieuws te ontdekken dan we ons zullen beseffen. Tools zoals de Google Glass, space sensoren en drones laten burgers nadenken over de democratie en privacy van ons leven.

Voor een open project is het van belang regels op te stellen voor de invloed van de gebruiker. Wil je een gebruiker de ruimte geven een mening te geven, dan is een open regeling van belang, maar wil je de gebruiker motiveren deel te nemen, dan is voor hen een uitdagend kader belangrijk. Bij het opstellen van regels ga ik dan automatisch denken: Wat is de verhouding tussen de ontwerper en het publiek en wie stelt welke regels?

Open Design en Journalistiek

Voor journalistiek zie ik een verschuiving in de invloed van de overheid op de media. Bij de ramp van het vliegtuig MH17 probeerde de overheid geen locatie van de rampplek vrij te geven, terwijl de "Citizen Investigative Journalists" van Bellingcat onder meer de locatie achterhaalde. Bovendien twist de overheid over de veiligheid van Nederland naar de terroristische aanslagen op Charlie Hebdo, terwijl burgers zelf hun discussies aangaan over vrijheid van meningsuiting.

"Bellingcat will bring together a group of writers and activists who through using open source tools have transformed journalism and solidified themselves as experts in their fields."

Bellingcat richt zich dus vooral op activisten en schrijvers, die al ervaren zijn met het gebruik van open source tools voor journalistiek en stelt zich ten doele om 'harde feiten' te vergaren. Mijn doelgroep daarentegen is groter, ik wil iedere nieuwslezer met een mening aanspreken, omdat ik denk dat daar interessant voer voor discussie uit te halen is. In het begin van het semester heb ik mij willen focussen op objectieve nieuwsvergaring, maar ben mij in mijn onderzoek bewust geworden van de onbetrouwbaarheid van informatie en erger: misleidende informatie. Ik was geïnspireerd door de Smart Citizen Kit van Waag Society, een kit die vervuilde gassen in de lucht, de temperatuur en luchtvochtigheid, omgevingslicht en geluid kan meten. Het is een open source package die linkt naar een online database en de burger de mogelijkheid geeft zijn eigen leefomgeving te meten.

"Naast de betrouwbaarheid van de sensoren, liepen we tegen andere aspecten aan die veel invloed hebben op de meetkwaliteit."

Afgezien van de onbetrouwbaarheid van de sensoren, vond ik de uitkomst van de kit weinig belonend. De kit is bedoeld voor pure informatiewinning, waarin de burger slechts een pion is. Dit motiveerde mij meer in te gaan op subjectieve nieuwsvergaring.